اعتماد / بازار آیتی کشور این روزها بازار گرمی را پشت سر میگذارد، در ماههای گذشته یا شاید بهتر است بگویم طی یک سال گذشته پای سرمایهگذاران زیادی به ایران باز شده و خواهان مشارکت و سرمایهگذاری در بخشهای زیرساختی ارتباطی و البته آیتی ایران بودهاند و حالا خارجیها برای ورود به اپراتورهای فیبر نوری ایران در تلاش هستند دیگر خارجیها تنها برای اپراتوری تلفن همراه ایران قد علم نمیکنند که بسترهای قابل توجه آیتی ایران موجب شده تا ظرفیتهای خالی سریعا مورد توجه خارجیها قرار گیرد. این موضوع در نمایشگاه تلکام ٩۵، هم به نوعی دیگر مورد توجه قرار گرفت و بر اساس آمار منتشر شده ۶۲ درصد از محصولات تولیدی از فناوری پیشرفته استفاده کردهاند و افق پنج ساله خوبی در بازار برای این محصولات وجود دارد که بیشتر شرکتکنندگان در نمایشگاه در این بخش فعال هستند. در این نمایشگاه که صبح دیروز افتتاح شد، محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از نیاز به حمایت بخش خصوصی صحبت کرده و گفت: «این تفکر که گاهی مدیران دولتی بخش خصوصی را رقیب تلقی میکنند سم است. پیام اقتصاد مقاومتی آن است که ما باید توانمندیهای علمی و فنی خود را افزایش دهیم. به تازگی نیز مصوب کرهایم که خریدهای ما باید یک پیوست علمی داشته باشد و وقتی قراردادی منعقد میشود توجه کنیم در برابر کالایی که وارد میکنیم از نظر فنی و دانش چه دستاوردی وارد کشور میشود.» وی در ادامه با اشاره به راهاندازی فاز اول شبکه ملی اطلاعات گفت: «امیدواریم با بهرهبرداری از این بخش توانمندیهای دوستان در بخشهای مختلف ارتقا یابد. ما در این شبکه به دنبال توسعه بازار و ایجاد دایم نرم افزارهای داخلی هستیم و اگر امروز بازار فاوای کشور حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان است فکر میکنیم تا پایان برنامه ششم میتوان آن را به راحتی تا سه برابر افزایش داد.» وزیر ارتباطات همچنین به توسعه چند برابری زیرساختهای ارتباطی در دولت یازدهم اشاره و تاکید کرد: « با کمک همکاران و بخش خصوصی این مجموعه توانسته شبکه انتقال را بیش از سه برابر، پهنای باند را تا حدود شش تا هفت برابر و تعداد مشترکان را تا ۱۰ برابر افزایش دهد. بر همین اساس باید حتما از فناوریهای به روز دنیا استفاده کنیم.» واعظی البته راهاندازی شبکه علمی را نیز از آرزوهای دیرینه خود خواند و ادامه داد: « از ابتدا به دنبال راهاندازی شبکه علمی به عنوان بخشی از شبکه ملی اطلاعات بودیم. همانطور که شبکه مدارس نیز بخش دیگری از این شبکه است. در عین حال اپراتورهای مختلف بینالمللی برای ورود به پروژه اپراتور فیبر نوری علاقهمند هستند و مذاکرات با یکی از این شرکتها بسیار جدی
دنبال میشود.»واعظی به رسم همه نمایشگاهها، بعد از بازدید در جمع خبرنگاران قرار گرفت تا در مورد سوالات مطرح شده پاسخگو باشد، وی در ارتباط با بحث واگذاری سهام شرکت ایرانیان نت به شرکتهای خارجی، گفت: «در این حوزه که مسوولیت ارایه شبکه فیبر نوری به تمام مراکز تجاری، صنعتی، کسبوکارها و منازل را برعهده دارد، نیاز به سرمایهگذاری عظیمی وجود دارد، اما با توجه به اینکه سهامداران این شرکت توان این حجم سرمایهگذاری را ندارند در مجمع عمومی تصمیم بر آن شد که برای این پروژه از مشارکت خارجی بهره گرفته شود. در عین حال راههای جذب مشارکت خارجی در این پروژه یا از طریق تامین مستقیم سرمایه از سوی شرکتهای خارجی است یا مشارکت با بانکهای بینالمللی و استفاده از تجربیات کشورهای مختلف برای اجرای این پروژه.»
از عرصه ۵Gغافل نمیمانیم
وی درباره نسل پنجم ارتباطی هم تاکید کرد: «اکنون شرکتهای بزرگ دنیا در این حوزه فعالیت داشته و سرمایهگذاری بسیاری انجام دادهاند. به عبارتی در دنیا عملا ورود به این عرصه با پرداخت اینترنت اشیا همزمان شده است و آنطور که ادعا میشود قرار بر آن است تا سال ٢٠٢٠، ۵٠ میلیارد شیء متصل به اینترنت در دنیا وجود داشته باشد که این موضوع حجم عظیمی از اطلاعات و دادهها را در بر گرفته و تحولی بزرگ محسوب میشود که تمام کشورهای دنیا در حال تلاش برای آمادهسازی خود در این حوزه هستند. با توجه به توجه دولت دهم به بحث اینترنت اشیا، اکنون در دانشگاهها و مرکز تحقیقات مخابرات گروهی تشکیل شده و بودجهای برای مطالعات در این زمینه اختصاص داده شده است. قرار نیست در این حوزه مانند شرکتهای بزرگ دنیا موبایل نسل پنج بسازیم، بلکه در تلاشیم زمانی که این تکنولوژی وارد ایران میشود با این تکنولوژی بیگانه نباشیم.»
مذاکره برای شبکههای اجتماعی داخلی
واعظی در ادامه درباره حمایت دولت از شبکههای اجتماعی داخلی هم افزود: «در این زمینه تلاش داریم با بانک مرکزی همکاریهایی داشته باشیم تا بحث پرداخت از طریق این شبکهها فعال شود همچنین برای شبکههایی که امکان پاسخگویی به چندین میلیون کاربر را داشته باشند، بحث تبلیغات مورد توجه قرار خواهد گرفت.»وی درباره صحبتهای اخیر دادستان کشور مبنی بر منع ارگانهای دولتی از استفاده از شبکههای اجتماعی خارجی، تاکید کرد: «اینکه دستگاههای اداری بخواهند کار خود را از طریق تلکام انجام دهند کار خطایی است که اصلا به بخشنامه نیاز نداشته و حتی بدون بخشنامه هم مسوولان باید بدانند قرار نیست از این فضا برای فعالیتهای کاری خود استفاده کنند.»
حقالسهم نرمافزارهای داخلی
وزیر ارتباطات در خصوص حقالسهم ۳۱ درصدی که برخی طراحان برنامه معتقدند دولت از آنها دریافت میکند، اظهار داشت: «ما از کسانی که برنامه مینویسند سهمی برای دولت دریافت نمیکنیم تا نهضت نرمافزارنویسی در سراسر کشور ایجاد شود. در واقع ما تمام محدودیتها را از سر راه فعالان این بخش برداشتهایم تا این روند شکل بگیرد. برهمین اساس طی سالهای اخیر نزدیک به ۱۰۰ هزار اپلیکیشن در ایران نوشته شده که بسیاری از این نرمافزارها معمولی نبوده و نمونه نرمافزارهایی هستند که در گذشته برای خرید آنها ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار دلار به کشورهای خارجی پرداخت میشد.»
افتتاح اپراتور مدیریت شبکه علمی
در ادامه این مراسم نصرالله جهانگرد رییس سازمان فناوری اطلاعات در مراسم امضای تفاهمنامه میان بانیان این شبکه، عنوان کرد: تفاهمنامهای میان شرکت مخابرات ایران و شرکت سیمرغ رایانه برای همکاری در این زمینه به امضا خواهد رسید. در این شبکه اختصاصی که در قالب آن دو وزارتخانه علوم و ارتباطات همکاری خواهند کرد، شرایطی فراهم میشود تا به شکل یک اپراتور اختصاصی در تمام کشور به دانشگاههای مختلف کشور و مراکز آموزشی ارایه شود. در این بستر حدود ٢٧ خدمت ارایه شده و حداقل یک گیگابایت به هر دانشگاه اختصاص خواهد یافت که این رقم به هر میزان که مورد نیاز دانشگاهها باشد افزایش پیدا خواهد کرد. با راهاندازی این شبکه تولید محتوای بومی از سوی دانشگاههای مختلف کشور افزایش مییابد.